Emotie
Vaak zijn dat de uitvoerende artiesten. Zo ging de Award eerder naar Guus Meeuwis en Jan Smit. Ook de Holtense muziekproducent en zanger Edwin van Hoevelaak mocht de prijs al eens in ontvangst nemen. Dit keer was de onderscheiding voor Henny Thijssen. De jury prees hem ‘omdat hij in staat is steeds het juiste gevoel, de passende emotie en de perfecte woorden te kiezen die passen bij de artiest en resoneren bij de fans’.

Erkenning
Thijssen was overdonderd en emotioneel. ,,Ik dacht dat ik mijn gunfactor allang had opgebruikt”, zegt hij in een interview dat morgen in Tubantia staat. Hij is blij met de erkenning. ,,Veel artiesten vinden alleen zichzelf belangrijk en doen het liefst of ze de teksten zelf hebben geschreven. Daarom is deze prijs zo mooi. Nou staat de tekstschrijver eens op de voorgrond.”

Polonaise
De Enschedeër heeft een haat-liefdeverhouding met de muziekwereld. ,,Het moet allemaal polonaise zijn. Hoe sta je dan in het leven? Handjes op elkaars schouders, samen het verdriet verzuipen. Eén grote feestende massa. Bij festivals met Hollandse artiesten komen eerst twee bussen voorrijden met halve zolen. Die staan vooraan en klappen uit de maat. Iemand die iets te vertellen heeft, heeft daar niets te zoeken.”

Ruby
Een onuitputtelijke bron voor zijn liedteksten is zijn dochter Ruby, die op 9-jarige leeftijd is overleden. Hij smokkelt steeds zinnetjes zijn teksten die hem aan haar herinneren. ,,Als ik dat niet doe, ben ik bang haar voor altijd te verliezen.” Over Ruby schreef hij ‘Ga’. Het liedje werd opgenomen door zijn grote vriend André Hazes. Toen Thijssen hem vertelde over de treurige aanleiding voor het lied, kon Hazes van ontroering het lied live niet meer zingen.

Theo Hakkert